Z prveho vysetrenia na gynde, kde mi horko-tazko diagnostikovali PCOS som odchadzala sokovana. Neverila som tomu. Okrajovo som tu diagnozu poznala, kedze nou trpi par mojich kamosiek, ale ved predsa....ja mam cyklus ako hodinky! A kramy bolia skoro kazdu zenu... Ved na poslednej preventivke bolo vsetko OK...Nechcela som uverit.

Esteze som skoro vzdy, ked ma nieco nasere, uplne rovnaka. Ten den som presmoklila a na druhy som uz stahovala knizky o tejto "chorobe" a o jej liecbe. A musim povedat, i ked az v zavere sa dozviete rozuzlenie, ze VDAKABOHU za moju odhodlanost zistit si vzdy co najviac informacii.

Par dni po tomto sa stala jedna nahoda, ktora bola pre mna ako dar z nebies. Stretla som jednu svoju kolegynu a ako spravne ukecane zenske s rovnakou mierou robenia si prce zo zivota, sme si tak na parkovisku hovorili svoje ukrutne pohnute zivotne osudy - ako z pravej argentinskej telenovely. Tak som sa jej zdoverila s mojimi tazkostami a ona reku - ved to mam aj ja! A to nebol koniec - nepovedala mi, nuz, to sme ale dopadli, ze? a nepohladkala ma po pleci....Prave naopak. Tolko informacii do mna nahustila, ako treba skontrolovat hento a tamto, ako sa mam tam a tam objednat, co vsetko uz ona podstupila a co je zakladom spravnej liecby, ak sa nepreukaze, ze by na vine bola stitna zlaza alebo nadoblicky.

No a tak aj bolo. Stitna zlaza aj nadoblicky v poriadku, takze bolo jasne, ze je to gynekologicky problem. Niekde v tomto bode som ale zacala absolutne nechapat pristup svojej gynekologicky. Jedno sono a jedny stare krvne testy - a ona usudi diagnozu a jebne mi antikoncepciu. Ako keby sa ani nechumelilo. Ako keby sa nemalo radsej urcity cas moj stav sledovat, zopakovat parkrat niektore testy a vysetrenia a az potom hodnotit takuto komplexnu diagnozu. Antikoncepciu som si po porade s priatelom ani nevybrala z lekarne a rozhodla som sa, ze len tak sa odbit nenecham.

Teraz este nachvilu spat k priznakom a ich pricinam. To, ze velka vacsina zien s PCOS ma nadvahu je sposobene inzulinovou rezistenciou. Jednoducho sa system metabolizmu cukrov pokazi a sacharidy telo nedokaze pomocou inzulinu efektivne spracovat, a preto ich nadmerne uklada do tukovych zasob. Dochadza k zacarovanemu kruhu, ktory je velmi tazke prelomit. Od inzulinovej rezistencie – ak o nej neviete ci ju neriesite, je uz len krok k cukrovke II. typu. Nadmerne ochlpenie a sklon k akne - prevazne na brade a sankach (toto som sa inak docitala, ze je velmi spolahlivy indikator hormonalnej nerovnovahy, davajte si na to pozor) - maju na svedomi muzske hormony, androgeny. Vypadavanie vlasov sposobuje okrem nich tiez nedostatok vitaminu D, velmi typicky pre tuto diagnozu, ktory sa mi v krvi – opat “prekvapivo” - ukazal.

Co je vsak najvacsim strasiakom tejto diagnozy je to, ze moze - a casto aj vedie k zenskej neplodnosti a pripadne aj rakovine. Pricinou su problemy s cyklom a specificky s ovulaciou. Je tu million moznosti, ako sa to moze prejavovat, niektore zeny vobec menstruaciu nemaju, niektore ju maju raz za cas, ine ju maju pravidelnu ako ja. Dolezite je, ci vobec dochadza k ovulacii aj napriek tomu, ze “navonok” menstruujete – laicky - ci sa Vam vobec utvoria nejake folikuly (vajicko dozrieva), ci vam tieto folikuly dorastu na pozadovanu velkost aby boli schopne sa uvolnit z vajecnika (ovulacia). Bez tohto ziadne babatko nevznikne. Ach, to zazracne slovo – ovulacia – ktore ma prinutilo poslednych 60dni vkuse kazde doobedie ocikavat ovulacne testy a zistovat – opat po vlastnej linke – ci ju mam, ci nemam. Opat sa totiz nikto neunuval mi na tuto otazku odpovedat.

Nasrata vsetkymi tymito zisteniami, nabehla som znova ku gynekologovi, tentoraz som si vyziadala konzultaciu u ineho, podla praxe skusenejsieho, aby som mala second opinion – na ktory mimochodom mate vzdy narok (!), takze pri akychkolvek pochybnostiach sa ho nebojte nikdy vyuzit. Nuz, pozeral na mna tak vlazne a teda, ze okej, urobime este opakovane krvne testy. Ked som na zaciatku tohto blogu opisala, v akom soku som ostala po prvotnom “diagnostikovani”, no tak to bolo nic oproti tomu v akom soku som bola, ked mi povedali vysledky tychto druhych testov. Mala som vraj absolutne vsetko v poriadku.

Verdikt? “Ste zdrava!”

Nuz, ano. Aj to sa moze stat v nasom zdravotnictve. Cakali by ste, ze sa nad tym doktor zamyslel? B je spravne, nic take sa nestalo. Nevadi, ze vam vysli dva uplne rozne vysledky. Ste zdrava, pridite ked budete chciet otehotniet. Alebo najlepsie asi az po roku snazenia, ak sa vam nepodari prirozdene otehotniet, lebo to je doba, po ktorej sa z gynekologickeho hladiska diagnostikuje neplodnost. Dovidenia, mam vas z krku.

Akoby sa OPAT ani nechumelilo, akoby moje priznaky ani neexistovali, ako keby tie prve zle vysledky boli len laboratorny omyl alebo co. Viete, mozno vam pripada, ze sa nad tym privelmi rozhorcujem. Ale o seba sa nebojim, ja som asertivna dost a zariadila som si vsetko tak, ako som potrebovala – o tom viac v tretej casti PCOS pribehu, pretoze pribeh pokracoval. Ale je kopec zien, ktore bud asertivne nie su, alebo slepo veria tomu, ze doktor urobi vsetko co moze a tu diagnozu vam urci spravne a nevyzaduju si opakovane vysetrenia. A vezmite si, ze tuto nehrame o cukrovinky Cierny princ. Tu ide o syndrom, ktory ak nie je spravne lieceny, je najcastejsou pricinou zenskej neplodnosti, alebo moze viest k rakovine. A to su uz dost tazke a pohnute zivotne osudy, dovolim si tvrdit.

Anyway…ako som celu tuto epizodku uzatvorila a najma co som si z toho vsetkeho vzala, sa dozviete v poslednej casti tejto blogovacej miniserie. Stay tuned!




 Blog
Komentuj
 fotka
narazuvzdornaa  16. 11. 2020 14:55
Joooooj strasne som zvedava
 fotka
tequila  16. 11. 2020 16:27
mna aj zaujima, ako si vypicovala tomu lekarovi

ale to je presne to, dpc, ze na 1 strane clovek aj lutuje lekarov, v akych prisernych podmienkach robia a potom si zas uvedomi, ze kopec z nich su lenivi skorumpovani hajzlici
 fotka
tanji  16. 11. 2020 17:39
ja furt hovorim ze tu ta ma doktor v pici pokym mu nevsunies 50tku do ruky.

vsak ich zdravie to neni tak naco stracat cas ? vyplata pride na konci mesiaca tak ci tak... dobrych doktorov aby clovek pod lupou hladal.
 fotka
willbebetter  16. 11. 2020 22:21
@tequila bude v part III jj presne, u mna bolo vseeetko v poradecku, kym som bola zdrava a nemuseli so mnou nic robit. A ked prisli problemy tak bumbac a ruky prec.
 fotka
ladydoga  16. 11. 2020 23:43
No bohužial, s takýmto prístupom lekárov mám tiež skúsenosti, že jeden povie, že si zdravá a druhý úplny opak. Alebo ani nepovie nič. Pri takýchto vážnych veciach sa netreba nechať odbiť a ak cítiš, že niečo nie je v poriadku aj keď ti niekto povie, že je, treba ísť na vlastnú päsť.

Mne takto v 19tich jeden lekár po akútnom probléme so zrakom povedal, že mi nič nie je alebo, že nič nezistil a všetky ostatné vyšetrenia nič neodhalili a druhý lekár, ktorého mi mama akútne vybavila, ma po pár sekundovom vyšetrení poslal hneď do nemocnice na neurológiu, kde mi asi po týždni a pol zistili sklerózu multiplex. A teoreticky mi na to mohli prísť aj ovela skôr, no ja som mala aj v tej dobe úplne je*nutú psychiatričku dlhé roky, ktorej zjavne prišlo úplne normálne, že mám poruchu vnímania a označila to iba za "depresiu".

Prepáč, ak som to tu moc osobne rozpytvala, je to tvoj blog.
 fotka
willbebetter  17. 11. 2020 23:30
@ladydoga neospravedlnuj sa prosim, ja som praveze rada, ak niekto napise aj svoj pribeh. Mozem len dufat, ze si sa s tvojou diagnozou vyrovnala a zijes svoj zivot najlepsie ako mozes. Drzim moc moc palce!
 fotka
skvrnka  18. 11. 2020 14:27
Ahhh... Dobre ty! Kedy bude pokračko?

To s tým lekárom ma nasralo.
 fotka
tralalibang  21. 11. 2020 07:51
Ja som už od svojho detstva večne nahnevaná na lekárov, lebo presne tento prístup vidím všade. Preto ma tento blog vytočil do biela, lebo za tento prístup by som ich šľahala po chrbte, lebo nechápem, prečo toto povolanie robia, keď ich ľudia očividne nezaujímajú? To vidím aj na mne blízkej osobe, ktorú si roky lekári len odpinkávajú a preto si nepamätám čas, kedy ju niečo nebolelo :/
Napíš svoj komentár