Rozhodla som sa spisat tento blog, DLHU splet mojich myslienok na pokracovanie po tom, co som si u gynekologicky vypocula, ze tato diagnoza je "novodoba gynekologicka epidemia tridsiatniciek"...tu na B. asi stale takato vekova kategoria zien neprevazuje, ale sama z mojho okolia viem, ze JE to zalezitost aj mladsich rocnikov. A povedomie o tomto by sa malo zvysovat, uz len preto, aby ste nedopadli ako ja. Ze vam roky na svojom zdravi cosi "nebude hrat" a az o niekolko rokov sa dozviete preco.

Nuz ako som to naznacila uz v uvode, je to uz pomerne dlho co vnimam, ze moje telo akosi "nefunguje tak, ako by malo, ako to vidim vsade naokolo". Symptomy sa pridruzovali vekom, ale povedzme, ze to zacalo uz dost davno hlavne tym, co som tu opisovala velakrat, nadvahou. Nikdy som nebola vyslovene stihla, vzdy som mala sklon k priberaniu. Teraz uz vsak viem, ze je velky rozdiel v tom, AKO priberate. Mne sa tuk vzdy koncentroval v pase, okolo brucha. Vsetko ostatne bolo vzdy "v normale", podciarknute aj tym, ze som vysoka, ale to brucho...neprekvapive, ze z neho budem mat mindraky asi aj ked budem lezat v truhle. No a urcite ste poculi, ze je mega rozdiel, ci mate tuk v bokoch a na zadku (typicky zenske partie), alebo v strede tela, okolo zivotnych organov. Kazdopadne, to, ze za tym moze byt aj "nieco viac" som pochopila hlavne minuly rok, ked som zhodila 15kg a brucho tam stale bolo. Vsetky parametre podkozneho tuku aj inych merani som mala dobre a brucho bol stale moj najvernejsi spolocnik. Nuz, vratim sa k tomu neskor, ale ten pocit, ze tu nieco celkovo nehra, tam proste bol.


Odkedy sa pamatam, trpim strasnymi bolestami pri menstruacii a musim povedat, ze vekom sa to zhorsuje. Prvy a druhy den z toho tyzdna v mesiaci som bez Flectorov absolutne nepouzitelna, najlepsie mi je vo vodorovnej polohe a pri radach typu "daj si kamilkovy caj a zacvic si" by som danym dotycnym vytrhala vlasy. Ako som tu raz niekde citala, "keby som si vedela zohnat morfium, tak si ho slahnem", nie kamilkovy caj...Minuly rok ma raz, ked som v prvy den skoro odpadla, musela brat zachranka.


Dalsou vecou, ktoru som tu tiez casto riesila, boli depresivne stavy. Nie, nemam depresiu, na to som na tom naozaj az privelmi dobre. Ale depresivne ladenie osobnosti, moje sialene zmeny nalad, moje melancholie a stavy uzkosti...som si vzdy dobre uvedomovala. Boli lepsie a horsie obdobia, boli veci ktore som zbabrala ja a boli veci, ktore sa mi stali. Ale kazdopadne, moje chmary tu vzdy boli.

Ochlpenie je another story. Som tmavy typ, takze dobre viem, ze tmave budu aj moje chlpy, o tom potom. Ale zena vie, kedy je toho "akosi vela". Moje ruky su toho dokazom uz roky. Vekom sa zacalo pridavat par chlpov aj na brade, a to uz bolo nieco, kde som zaostrila. Mne staci pinzeta, ja som este slaby odvar. Poznam ale zeny, ktore toto musia riesit omnoho radikalnejsie.

No a cely kolotoc sa spustil akoby lusknutim prstov zhruba v case na zaciatku tohto lovely 2020 roka, ked som mala 30. Ked mi rapidne ubudlo z vlasov a ostavali mi v rukach, sla som na prve krvne testy. Tam sa hned ukazali zvysene androgeny - muzske hormony, a uz to islo. Dalsie krvne testy, sono a na gynekologii som bola tento rok viackrat nez za posledne tri roky. Tu by som sa rada pristavila a povedala o tom par slov. Nikdy som gynekologiu nezanedbavala. Na preventivky chodim od 17tich rokov kazdy jeden rok poctivo (!), robili mi sona, krvne testy, vselico. Doposial bolo vsetko "vraj v poriadku". Tak som tam sedela na tej stolicke pred gynekologickou po sonografii, kde mi povedala, ze ano, je tu nabeh na polycystycke vajecniky - a pytam sa s vygulenymi ocami - WTF, co sa stalo?!!! za pol roka od poslednej preventivky?? Jej odpoved? "Vek sa vam stal, moja mila. Novodoba gynekologicka epidemia tridsiatniciek."

A zrazu to zacalo do seba vsetko zapadat. Ako som spominala, vsetky tie symptomy som ROKY vnimala. Lenze to su tak nespecificke symptomy samy o sebe, ze vas mozno ani nenapadne ich spajat dokopy, tak ako ich nenapadlo mne, a pritom su ako z ucebnice. Po vysetreniach som lustila vysledky z krvi, lebo najvacsi problem, s ktorym som sa pri tejto diagnoze stretla bola neochota lekarov. Hej, spravili mi testy a povedali mi diagnozu....and that's it. Chcete otehotniet? Mali by ste, ale ak nie - BAM, antikoncepcia. Vyriesi vsetky vase problemy. Ibazeby nie, pretoze len blokuje symptomy. Nutno rici, ze ja som HAK pomerne dlho aj brala kvoli antikoncepcnej ochrane, takze ked som nad tym tak spatne rozmyslala, je mozne, ze mi aj blokovala a oddialila nastup symptomov, ktore by boli pre tuto diagnozu charakteristicke.


Ale tato diagnoza je OMNOHO VIAC KOMPLIKOVANA nez len jedna hormonalna antikoncepcia, ktora by ju vyriesila.

Tato diagnoza moze totiz celkom uspesne viest az k neplodnosti.


Viac nabuduce.

 Blog
Komentuj
 fotka
bebekex  11. 11. 2020 11:50
uff,drzim palec.

presla som si cimsi podobnym,len o 10 rokov skor,co je snad trosku rarita
a lekari mi nepomohli. pomohla som si sama (a dalsim asi 3 kamoskam,ktorym to zistili odvtedy)
ale asi ta pure uz zasvatila do pcos liecby,ak aj lekar nie.
mam to osvedcene ,takze keby potrebujes hocijaku info, kludne mi napis,rada sa podelim

najhorsi je asi ten pocit,ked si clovek uvedomi,ze treba mat dieta teraz alebo mozno uz sa fakt ptm nemusi podarir. dost desive
 fotka
skvrnka  11. 11. 2020 12:12
Bola som lucker, mne to diagnostikovali uz v 15, pretrvava doteraz Mnohonasobne striedanie antikoncepcii atd.. Skusanie isonitolu, barscoho. Nic. Tak som to vzdala.

Ale veeim, ze medicina sa pohla viac vopred a uz to ma nejake lepsie prognozy.
 fotka
narazuvzdornaa  11. 11. 2020 12:13
Fuuuuha, som velmi zvedava na pokracovanie

Drz sa
 fotka
plavam_zivotom  11. 11. 2020 13:41
Ja som sa z PCOS nejakym zazrakom vylecila, uzivala som asi rok antikoncepciu Vreya, ktora obsahuje nejake antiadrogeny a ked som ju vysadila priznaky aj cysty zmizli

Ale plne ťa chápem, ako sa cítiš. Pre mňa toto bolo najhoršie obdobie života.
 fotka
danerine  11. 11. 2020 14:58
Držím ti palce, veľmi.
 fotka
tequila  11. 11. 2020 16:29
Je divne, keď veľa z tých príznakov badam i na sebe?

Btw ty si to pridala 11 11 o 11 11
 fotka
willbebetter  11. 11. 2020 18:58
@bebekex ano, ten posledny odstavec je uplna pravda. nastastie mne to uvedomenie docela pomohlo, uz ziadne vyhovorky neprejdu a infosky by bodli, ozvem sa do TSky, dik!
 fotka
willbebetter  11. 11. 2020 18:59
 fotka
willbebetter  11. 11. 2020 19:05
@skvrnka jediny medicinsky postup, ktory mi bol odporuceny, bola HAK, ktora v mojom pripade nema vobec ziadne opodstatnenie, takze ee, medicine moc neverim a HAK som samozrejme nenasadila...

@plavam_zivotom ja som sa rozhodla HAK nebrat, ale v mojom veku a v sucasnej situacii, po rozhovore s priatelom to bolo pre mna jasne rozhodnutie.
10 
 fotka
tanji  11. 11. 2020 20:34
hrozne zle sa pocuva ake nachylne su tieto zenske organy. To si chlapi myslime ze ahaha aky zivot gombicka byt zenskou. A mam pocit ze zenske maju tam dole asi 3x viac moznych chorob a problemov nez my.

drz sa
11 
 fotka
skvrnka  11. 11. 2020 21:33
@willbebetter aj tak - držím palce. ale je zároveň fajn, že aspoň vieš diagnózu, lepšie ako mať niekoľko rokov fantómové príznaky a nevedieť odkiaľčoprečo. teda aspoň ja som to tak vnímala, že nevedieť bol strašný pocit.

na odľahčenie - mne lekárka radila nosiť papuče a mať nohy v teple, že to pomáha, lebo to je aj zo studenej zeme
12 
 fotka
willbebetter  11. 11. 2020 21:59
@skvrnka dik, vsak ono to ma este celkom zaujimavy twist, precitaj aj dalsi blog ked bude
no moja babka napriklad - keby vedela co tato diagnoza znamena - tak mi isto povie, ze to mam z odhalenych krizov a z toho, ze nosim ciernu farbu
13 
 fotka
willbebetter  13. 11. 2020 12:33
@tanji moc vdaka so mnou to nakoniec nastastie nie je take zle, ale uplne suhlasim s tym, co si napisal...
14 
 fotka
purenarcissism  13. 11. 2020 15:34
club PCO, joujou
15 
 fotka
clanlord  13. 11. 2020 21:30
@Willbebetter viacej som napisal do sukromnej spravy. V kazdom pripade vyziadal by som si asi aj konzultaciu ineho gynekologa. PCOS nie je choroba ktora sa objavi zo dna na den. Neviem teda ako resp. od kedy si uzivala HAK (ktora to "liecila" resp. brzdila) ale minimalne z krvneho testu ide zistit pociatky PCOS dost skoro a tym padom aj dostatocne vcas nasadit HAK do doby nez zena bude chciet otehotniet.
16 
 fotka
barb  16. 11. 2020 00:34
Planujete babo?
Drzim palce nech je vsetko coskoro ok

Ja som paradoxne mala par cyst na vajecnikoch v 15tich, naposledy ked som šla na sono uz bolo vsetko ok.
17 
 fotka
willbebetter  16. 11. 2020 10:35
@barb ano urcite chceme babo dakujem moc
Napíš svoj komentár