No. Nateraz opätovne by som sa vyjadril k aktuálnej tematike, ktorá rezonuje nielen svetom, ale aj vo veľkej miere cirkevným dianím rozličných vierovyznaní. Zapojil som sa opätovne do jednej diskusie, ktorú som ale adresoval osobne, teda tak, že môj komentár som adresoval v správe priamo, a nie pod článok. To ma už nebaví. Tu je to iné, ale inde nie..

Píšete že je čas verejne obnoviť bohoslužby, neviem či rozumiete tejto pandemickej situácii ktorá je na slovensku.

Ja som taktiež za, aby sa slávili sv.omše, ale v cirkvi to neviete jasne odkomunikovať. Píšete že je to zápas s prírody, ktorý nebudeme mať nikdy pod kontrolou. 


Myslíte si určite, že zmysel cirkvi je trvať na obnove verejných bohoslužbach? Rozumiete tejto situácii ktorá je na slovensku? Myslím si, že ako duchovní určite nie. Práve preto, že pozastavenie bohoslužieb vnímate presne tak, ako vnímala cirkev prenasledovanie kresťanov pred 89 rokom. 

Dnes cirkev nikto neprenasleduje. Je zložité vysvetliť situáciu, ktorá nastala, ale myslim si, že miesto toho aby sa obnovili bobhoslužby, ktoré aj mne veľmi chýbajú, máte horlivo vyzývať ľudí k duchovnému obráteniu a pokániu, pretože Pánov deň sa približuje. Nie je čas vydávať stanoviska a hovoriť, kedy sa majú a nemajú otvoriť kostoly a obnoviť sv. omše. Viete. 

Lebo cirkev potom zaistepripomína malé dieťa, ktorému zoberu hračku a začne protestovať. Myslím si, že keby biskupi kompetentní vyzvali k zjednoteniu nás všetkých prostredníctvom modlitieb, a dbali na vnútorné obrátenie, bolo by tostokrát lepšie ako rebelovať proti zákazu bohoslužieb, svätých omší, po našom jazyku.

poznám kňaza, ktorý počas prvej vlny pandémie na kostol vyvesil odkaz, že štát ústavne porušuje pravidlá a nedávno ten kňaz sa liečil na kovid v nemocnici. Vidíte. Prenikla informácia z radoch kňazov, že kovid v kostoloch sa nešíri predsa. To bolo počas prvej vlny.

Takže si nemyslím že je čas obnoviť verejné bohoslužby.


Mimochodom, aby som sa predstavil. Študoval som v kňazskom seminári. Mám teda formáciu za sebou. Ale vnímam detinské ako sa vyjadrujú niektorí knazi, ktorí tomu nerozumejú.


Aj školy sú zatvorené, ale nikto nehovorí, že deti budú negramotné. Viete, poviem ešte jeden malý dotaz, ktorý s týmto zaiste súvisí vo veľkej miere.


Som plne presvedčený práve o tom, že kto teda úprimne a naozaj chce hľadať Boha, nájde ho aj za zatvorenými dverami chrámu vo svojom srdci. Som presvedčený, že cirkev bez prijatých a vysluhovaných sviatostí chradne... chradne určite.


Ale uvedomte si, že pokiaľ je situácia taká, že ošetrovatelia nestíhajú ošetrovať chorých, musíme sa v niečom aj prispôsobiť. 4 roky som pracoval v zdravotníctve, v mimopandemických časoch. Bolo to neskutočne náročné zamestnanie. Neviem či si to dokážete predstaviť. Teda moj postreh smeruje k tomu, že nateraz, kedy je situácia aká je, cirkev sa venovala pôstu a modlitbám vo väčšej intenzite, ako to aj správne robí. nie tak, že budeme bojovať s veternými mlynmi so štátom, ktorý si robí čo chce. Záverom, úctivo Vás pozdravujem. Ps. Kňazov sa zastanem vždy.







 Blog
Komentuj
 fotka
dz  5. 2. 2021 21:37
súhlasím s Tvojimi názormi.. prečo si nedokončil štúdium teológie?
 fotka
vreskot000  6. 2. 2021 13:23
Dz. ďakujem ti za vyjadrený názor. Vážim si to. ešte na vysokej, teda v seminári som publikoval do seminárskeho časopisu. ostalo mi to ale tu na portáli vieščo. bol som prepustený, lebo som nesrpavil dekanský termín z dejín filozofie... postrah prvých dvoch ročníkov. boli sme na tom asi 9 ti bohoslovci. žiaľ. ale potom som začal samoštúdium teologie popri zamestnaní, kde to dnešného dňa si rozširujem obzor, a som tým silne ovplyvnený (literárne) takže tak. vďaka ! nech sa ti darí.
Napíš svoj komentár