No. Keďže som priamo do správy adresoval môj komentár, ktorý som nechcel uverejniť ako zamyslenie od jedného rehoľného brata, ktorého poznám, poslal som mu to ako správu, a teda moje zamyslenie adresujem priamo do blogu.

Keďže často sa nad týmito súvislostiami zamýšľam, myslím si, že odveký duchovný súboj medzi filozofiou a teológiou už neobstojí. 

Každá múdrosť predsa pochádza od Boha, aj keď sa to nedá celkom jasne povedať pri ateistických filozofov, ktorí vehementne popierali jednak božie jestvovanie ako fakt, a navyše si boli absolútne istí (čo je v podstate neuveriteľné) božou neexistenciou, čo kresťanská filozofia vníma ako anomáliu. 

Skúmať niečo bez kritického zmýšania je veľmi nebezpečné. Je nebezpečné si aj v kresťanskej filozofii (všeobecne) klásť otázku, či potrebujem, alebo nepotrebujem Boha. 

Je to spôsobené akýmsi stredovekým bludom, kedy vplyvom negramotnosti ľudí neboli dostupné biblické texty, čiže biblia. A teda ľudia, aby neprišli do akéhosi omylu a následnej zlej interpretácii mali zakázané čítať biblické texty. Tento pravdivý argument avšak v nesprávnej interpretácii používa hojne ako svoju obranu napríklad protestantské učenie a ich filozofická vetva, ktorá to predkladá zaiste veľmi mylne, neteologicky, nebiblicky, a najmä nepodložené ťarchou argumentov.

Dôvod bol prostý, kto predsa ovládal latinčinu, nie to ešte gréčtinu a hebrejčinu s prvkami aramejských targúmov? Targúmy to sú nejaké voľné preklady, sa mi zdá. 

To robí značné komplikácie aj pri prekladoch. Odpoveďou na toto všetko mi je žalm Ž 111,10.... "Bohabojnosť je počiatok múdrostí, a múdro robia všetci ktorí ju pestujú..." 

A problém dnešnej doby nie je filozofia, ktorá aj tak nie je podložená na kresťanskom základe, ale slúži na vyvracanie všetkého duchovného, ktoré budoval Kristus, žiaľ, presne tak, ako to hovorí koment od užívateľa nado mnou.... väčšina ľudí žiadneho Boha nepotrebuje. Toto napísal jeden užívateľ, ktorého som teraz komentoval, ale nebudem uvádzať bližšie jeho stanovisko, nie je teda ani to potrebné.

A tu sa teda dostávame do konfliktu, že v dobe do 19 storočia, kedy moc duchovenstva dbala o kresťanský rast, sa človek rozumom usiloval k Bohu priblížiť racionálnym spôsobom, a nie vždy sa mu to darilo. 

Dnes už nikto nepotrebuje ani filozofiu ktorá je v absolútnom úzadí a slúži len poslucháčom vedných odborov. Zbytočne mätie ľudí, nie to ešte kresťanských poslucháčov, keď to mám povedť tak všeobecne, ktorí aj tak nerozumejú Písmu svätému, nie to ešte na akademickej úrovni. 

Dovolím si tvrdiť jeden môj výrok, a síce. Filozofia celkom isto nesúvisí nijako s biblickým učením cirkvi. 

Na toto som prišiel počas štúdia len jedného roka v seminári, kde som zistil, že filozofia síce neklame, lebo všetko podkladá na rozumovej argumentácii, čo teda je veľmi dobré, a potrebné pre vzdelanie a všetko okolo toho akademického, ale tá argumentácia mi neprináša v nijakom prípade pokoj, ktorý je pokoj Vzkrieseného Pána, keď prešiel zatvorenými dverami večeradla, a pozdravil ustráchaných učeníkov.....Pokoj vám. Ten pokoj mi filozofia zaiste neprinesie. 

Posledná myšlienka pochádza od neviem ktorého autora, ktorý píše, že Kristus bol kráľ, a predsa neprebýval v paláci, nebol lekár, a predsa liečil a uzdravoval, neštudoval pedagogiku a predsa ho volali učiteľ. Čiže... je niekedy dobré ostať tým, kým som

 Blog
Komentuj
 fotka
tomas55555  4. 3. 2021 12:05
" osledná myšlienka pochádza od neviem ktorého autora, ktorý píše, že Kristus bol kráľ, a predsa neprebýval v paláci"

No a toto je otázka na zamyslenie. Ježiš bol kráľ no narodil sa v maštali a žil v chudobných pomeroch. A Vatikán je ovesany zlatom....
 fotka
vreskot000  4. 3. 2021 21:30
vatikán budovali stredovekí umelci, ktorí to robili na väčšiu slávu božiu a nikto si bohatstvo do hrobu nezoberie. ešte väčša výstraha mi je majetkárčenie obludných židov, židoboľševikov, ktorí odkazu praotca abraháma neporozumeli vôbec. stavbu baziliky sv. petra započal papež julius II a veriaci z celeho sveta sa poskladali na túto stavbu. práve preto vstup do kostola dodnešných dní je bezplatný a vždy aj bude na rozdiel od múzea a galérie, ktorá nemá takýto charakter.

ešte ti poviem brat, neviem či poznáš niečo takéto. Sv. otec Pavol VI, ktorý zomrel roku 1978 bol 15 rokov pápežom. nastúpil po Jánovi XXIII. on ako posledný nosil pápežskú tiaru, ako keby pápežskú korunu. Pavol VI ju nikdy nenosil a v den úradu mal na sebe klasickú biskupskú infulu. túto korunu venoval do akejsi putovnej dražby. nepredal ju ale ona istý čas možno do dnešného dna neviem putuje z nej, a výťažok z tejto akcie ktorá prebieha roky putuje pre podporu krajín tretieho sveta. to je fakt. v praxi si to predstav tak, že proste prídeš do múzea zaplatiš poplatok(ako všade to je normálne) a finančný obnos je zaručene okrem iného poslaný aj chudobným krajinám afriky, aby sa mali aspoň ako tak lepšie.

toto robíme v katolíckej cirkvi. čiže rozličné charitatívne spolky jestvujú, a podporujú druhých, aj neveriacich.
Napíš svoj komentár