5. Hrôzostrašný sen
Samovi sa sníval sen. Videl rozsiahlu temnú pustú krajinu bez jediného stromu, či živej bytosti. Tma panovala nad celým týmto pochmúrnym a desivým krajom, slnečné svetlo tu bol pojem celkom neznámy. Iba smrť a hrôza obývala celý tento hrôzostrašný kus zeme. Jediné bytosti, ktoré tu bolo možné stretnúť boli chodiace mŕtvoly – nemŕtvi. V strede ríše temna sa týčila vysoká skala, na ktorej vrchole sa vypínal čierny majestátny ale strašidelný palác, zdobený lebkami a rozličnými desivými sochami. Okolo čierneho hradu bola vykopaná priekopa s ohnivou vodou, ktorá chránila kráľovu rezidenciu proti nepriateľmi. Vo vnútri hradu na čiernom tróne sedel samotný zvrchovaný vládca zla, diabolos maximus, cisár temnôt, Jeho Temné Veličenstvo Mortissimus Mephistus Pessimus. Korunovaný vládca zla bol nehmotná, strach naháňajúca bytosť, vytvorená z tieňa. Temný cisár vyzeral strašidelnejšie, ako si ľudská myseľ dokáže predstaviť, preto ho nie je možné opísať slovami. Okolo pravej ruky mu poletovala čierna guľa s priemerom asi jeden decimeter – orb temnoty. Po pravej strane temného cisára stál jeho osobný sluha, najvyšší veliteľ vojska nemŕtvych, veľkomaršál kardinálny démon James Incendius Firedemon. James bol široký svalnatý démon červenooranžovej farby s červenými rohmi na hlave a veľkými červenými krídlami, podobnými ako máva netopier, na chrbte. V pravej ruke zvieral meč, ktorého čepeľ horela. Okolo okraju meča poletovala červená guľa – orb ohňa. Vľavo od cisára bol jeho najvyšší radca, prefekt nekromantov, hlava všetkých nemŕtvych čarodejníkov a duchovenstva, kardinálny démon Nihilis Darkfrost Nigerverbus. Nihilis bol vysoký bledý a veľmi chudý. Vyzeral ako kostra obtiahnutá tenkou vrstvou kože s hadmi namiesto vlasov na hlave. Odetý bol v dlhom čiernom plášti, ktorý sa šúchal po zemi. V pravej ruke zvieral dlhú čiernu kúzelnú palicu, na ktorej konci bola malá lebka vytvorená z ľadu. Okolo tejto lebky poletovala modrá guľa – orb mrazu.
„Stráže, priveďte väzňov, určených pre zábavu na dnešný deň,“ prehovoril temný cisár krutým chladným hlasom. Dvere do cisárovej komnaty sa otvorili a do sály vošli štyria zombie s kopijami v ruke. Medzi sebou priviedli dve osoby jedného orka a jedného trpaslíka. Mortissimus ukázal na väzňov prstom a tí okamžite vyleteli do vzduchu. Zrazu sa okolo nich zjavili čierne povrazy. Kúzelné putá vytvorené z tmy zajatcom znemožnili akýkoľvek pohyb. Do komnaty vošiel kostlivec čašník, ktorý na podnose priniesol tri poháre na víno so slamkou plnené sýtočervenou tekutinou. Najväčší pohár podal temnému cisárovi a uklonil sa pri tom:
„Vaše temné veličenstvo, krv elfa bojovníka a športovca, len pre vás.“
„Výborne.“ Ďalšie dva menšie poháre podal čašník Jamesovi a Nihilisovi.
„Na smrť!“ pozdvihol temný vládca svoju čašu a štrngol si so svojími dvoma najbližšími spolupracovníkmi. Temný cisár ukázal prstom na trpaslíka a elfa spútaných vo vzduchu a tí začali kričať od bolesti, ktorú im vládca kúzlami spôsoboval. James otočil k nim mečom a trpaslíkovi aj orkovi začala horieť pravá ruka. Nihilis na nich namieril svojou kúzelnou palicou a obidvom im zmrzla ľavá ruka. Po niekoľkých minútach trýznenia ukázal na mučeníkov temný cisár prstom:
„Pôjdete sa okúpať,“ zasmial sa krutým škodoradostným smiechom. Ork aj trpaslík vyleteli von oknom a spadli rovno do priekopy s ohnivou vodou. Trónnou sieňou sa ozýval nemilosrdný smiech.
„Sledovať koniec je vždy najdôležitejšie a najzábavnejšie,“ skonštatoval Nihilis. „Tomu, čo má prísť, neutečieš.“
„Kde je tretí väzeň na dnes?“ čudoval sa temný cisár.
„Pozerám, že ten blázon sa snaží utiecť, bojuje so strážami na chodbe,“ usmial sa vládcov radca.
„Snažiť sa o nemožné je vždy zbytočné, smrti sa nedá vyhnúť,“ hovoril Nihilis.
„Proti mojim strážam nemá šancu,“ riekol James.
„Som zvedavý, ako dlho vydrží vzdorovať,“ uvažoval Mortissimus.
Do trónnej sály vošiel jeden zombie a uklonil sa:
„Vaše temné veličenstvo, Jeho eminencia Arachnis Annubius Poisonus vás žiada o audienciu.
„Uveď ho dnu,“ prikázal cisár. Dvere sa otvorili a v nich stál najvyšší pokladník temného cisára, správca všetkých financií a hospodárstva nemrtvých kardinálny démon Arachnis. Vyzeral ako strašidelný obrovský pavúk s klepetami, podobnými ako máva rak, na konci každej nohy a s chvostom podobným škorpiónovi. V prednej pravej končatine zvieral tenkú jedovatú dýku. Okolo jej konca poletovala zelená guľa – orb jedu.
„Podaj ríši správu o aktuálnom stave hospodárstva nemŕtvych..“ vyzval pokladníka cisár. Arachnis vyčaroval na stene zelenú obrazovku a na nej spustil prezentáciu v programe Microsoft powerpoint:
„Vaše temné veličenstvo, ríša nemŕtvych Mortoria prosperuje po každej stránke. Príjmy krvi a nových mŕtvol rastú závratnou rýchlosťou,“ ukazuje rastúcu krivku na grafe vo svojej prezentácii. To spôsobuje prudký nárast populácie nemrtvých.“
„Presne tak,“ spresnil jeho slová Nihilis. „Moji nekromanti sa činia a zo dňa na deň prebúdzajú mŕtvoly k novému a plnému bytiu. Tak to chodí vždy. Neexistuje koniec ako taký, je len zmena. Koniec nevyhnutne znamená začiatok niečoho iného. Preto aj jeden dočasný život končí, ale začína druhý oveľa trvalejší život, život, ktorý už neobmedzujú city ani bolesť, nie živý, nie mŕtvy, ale nemŕtvy, ten má skutočnú moc.
„Pokračujte Arachnis,“ prikázal Mortissimus.
„Trpaslíci, orkovia, obri, elfovia, trollovia a mnohí iní našim pričinením umierajú vo veľkom. Ich národy upadajú, ich kultúra, dedičstvo, pomaly upadajú do zabudnutia a smrť začína ovládať ich územia.
„Samozrejme, že to tak je, tieto plytké problémy netreba ani podrobne vysvetľovať,“ usmial sa Nihilis.
„Trpaslíci neustále dolujú v baniach zlato a poklady, ich hybnou silou je chamtivosť. Keď sa chamtivosť stane dôvodom tvojho života, stane sa aj dôvodom tvojej smrti. V snahe získať stále viac a viac pre seba, sa sami zabíjajú. My ani nemusíme hnúť prstom. Najlepšia práca je tá, ktorá sa vykoná sama, nám stačí na to iba dozerať.“
Do trónnej siene vošlo šesť zombii a štyria kostlivci s mečmi. Medzi sebou držali spútaného vysokého elfa:
„Vaše temné veličenstvo, práve sme chytili posledného väzňa určeného pre zábavu na dnešný deň, ktorý sa pokúšal utiecť.
„Výborne,“ zaradoval sa pán temnôt. Ukázal na elfa prstom, ten sa vzniesol do vzduchu a začal kričať od bolesti ešte viac ako predtým ork a trpaslík. James ukázal mečom a pravá ruka elfa začala horieť. Nihilis zakrúžil palicou a ľavá ruka elfa zamrzla. Arachnis namieril na elfa dýkou a do nôh mu začal vnikať prudký jed.
„Vy elfovia ste pyšní svojou vytrvalosťou, obratnosťou a odvahou,“ usmial sa cisárov radca. „Ale aj odvaha na nesprávnom mieste nie je čnosťou ale hlúposťou.“
„Nemáš ani predstavu o tom, akú moc má smrť, moje vojsko je neporaziteľné,“ zastrašoval ho James. Temný cisár kruto začaroval bezbranného elfa. Zjavila sa mu na ruke sečná rana a z nej mu začala striekať krv rovno do pohára temného pána, rovnako aj do pohárov Nihilisa a Jamesa. Arachnis si tiež pričaroval pohár, aby mohla tiecť aj jemu.
„Krv silného bojovníka mám mimoriadne rád, poskytuje silu aj nám,“ tešil sa cisár temnôt z utrpenia elfa.
„Vy zákerní a bezduchí zbabelci!“ zakričal elf. „Solarus nás pomstí!“
„To sotva,“ vyviedol ho z omylu James. „Solara sme premohli.“
„Veru,“ potvrdil Nihilis. „Aj zložité veci sa dajú urobiť jednoduchým spôsobom, ak nájdeš jedno slabé ohnivko v reťazi.“ Keď elf v dôsledku straty krvi upadol do bezvedomia, vládca temnôt ho nechal vyletieť z okna, aby sa „okúpal“ v priekope s ohnivou vodou.
„Teraz späť k našej záležitosti,“ rozhodol cisár. Arachnis ukázal ďalší slajd v prezentácii:
„Elfovia sú jediní, ktorí nám robia problémy. Vidíte? Tu v posledných šiestich týždňoch krivka klesá. Počet úmrtí elfov v tomto období sa znížil. Elfovia vzdorujú smrti najviac.“
„To je fakt,“ potvrdil Nihilis. „Ich posvätná úcta k prírode a k životu nám robí starosti. Ich kúzelníci druidi uzdravujú všetky zranenia, ktoré spôsobíme.“
„Ale naša ríša prosperuje hlavne vďaka ľuďom,“ ukázal Arachnis posledný graf v prezentácii.
„Ľudia? Ha-ha-ha!“ zasmial sa cisár temnôt prudkým ironickým smiechom. Všetci traja kardinálni démoni sa k nemu pridali.
„Ľudia sú tie najhlúpejšie tvory, aké vôbec môžu existovať,“ zvolal Nihilis. „Kto najviac zabíja život? Ľudia! Kto stále myslí len sám na seba, na svoje vlastné blaho a bohatstvo. V snahe získať viac a viac ničí prírodu, lesy, podnebie a všetko to, čo je pre ich život najcennejšie? Ľudia sami o sebe hovoríia, že sú korunou tvorstva. Stále nadobúdajú nové vedecké poznatky, vymýšľajú nové technológie, aby si uľahčili spôsob života, ale pritom zabúdajú na to, čo tvorí ich podstatu. Čím sa stávajú múdrejší, tým sú v skutočnosti hlúpejší.“
„Vysvetlite to bližšie pán radca,“ požiadal ho Arachnis.
„V ich neuhasiteľnej túžbe po vlastnom dobre si tí duchovní zaslepenci ani nevšimnú, ako ubližujú svojmu okoliu.“
„Ale ja som počul, že milóny ľudí tvrdo pracujú, za čo zarábajú veľké peniaze. Mnohí podnikatelia z týchto peňazí podporujú ochranu prírody, sponzorujú nemocnice, zakladajú charitatívne organizácie,...“ tvrdil James.
„Áno, to je skutočne ich najväčší klam, ktorým sa snažia jedine oklamať samých seba,“ usmial sa Nihilis. „Všetci podnikatelia okrádajú a zdierajú svojich pracovníkov, nútia ich otrocky drieť za málo peňazí, okrádajú ich o prémie. Ani tie charitatívne projekty nerobia z lásky, ale kvôli tomu, aby sa pred svetom tvárili, že sú láskaví. Ide im iba o prestíž a dobrú reputáciu v očiach verejnosti. To, čo nakradnú a zarobia sami pre seba je rádovo viac, ako to, čo investujú do dobročinných projektov. Najviac sa darí iba mafiánom, ktorí sú v hĺbke svojho bytia rovnakí ako my. Tých chudobných chudákov, čo živoria zo dňa na deň je mnohonásobne viac. Oni v snahe prežiť kradnú a vraždia. Okolo seba šíria len bolesť, smútok a utrpenie. Pred týmto všetkým sa snažia uniknúť pitím alkoholu a užívaním drog. To sú jednosmerné lístky na vlak do hrobu. Ešte sa to dokonca medzi mladými ľuďmi považuje za čosi moderné. Ľudia sa takto varia vo svojom vlastnom nešťastí. Je len celkom prirodzené, že hľadajú únik von z čierneho kruhu svojho utrpenia. Za takýchto okolností je smrť len spravodlivým riešením neriešiteľného problému. Preto my, ktorý smrť spôsobujeme ľudí vlastne zachraňujeme pred nimi samotnými. Poviem vám to ešte inak. Ľudia sú tí, ktorí už od staroveku hľadali zmysel svojho života. Tak sa vás pýtam, našli ho za tisíce rokov hľadania?“
James a Arachnis pokrútili hlavou.
„Všade platí princíp kauzality,“ prednášal Nihilis. „Všetko, čo sa deje, má nejakú príčinu, sa deje kvôli niečomu. Aj človek žije z istého dôvodu, kvôli tomu, čo musí byť. Musí človek študovať? Nie, ak sa mu nechce, nebude. Musí človek pracovať? Ak sa mu nechce, nepracuje. Jediné, čo človek naozaj musí, je zomrieť. Život je dočasný, ale smrť je definitívna. Smrť je tým finálnym bodom, kam vedú úsečky života každého jedného človeka. Cieľom životnej cesty je teda jedine smrť. Keďže je smrť cieľom života, stáva sa i jeho príčinou. Okolo smrti sa všetko točí a smrť sme my.“
Do trónnej siene prišiel jeden zombie: „Vaše temné veličenstvo, Jeho excelencia gróf Wampila upír - nekropolita vás žiada o audienciu.“
„Nech vojde,“ prikázal cisár. Do trónnej sály vošiel upír s dlhými ostrými zubami v čierno – červenom plášti. Za ním prišli štyria zombie, ktorý tlačili viacposchodový voz s nádobami s červenou tekutinou.
„Vaše temné veličenstvo, vaše eminencie,“ uklonil sa upír cisárovi a potom jeho trom najbližším spolupracovníkom. „Prišiel som zaplatiť dane v hotovosti.“
„Výborne upír, vidím, že mi nesieš o tridsať percent viac krvi ako minulý mesiac.“
„Je mi cťou, Vaše temné veličenstvo, mám plán, ktorý by nám mohol v budúcnosti zabezpečiť oveľa vyšší zisk.“ Gróf Wampila vysvetlil prítomným v sále podrobne svoj plán.
„Váš nápad nás zaujal, gróf Wampila, ste vynikajúci stratég,“ pochválil ho Nihilis.
„Ak to vyjde upír, som ochotný ťa povýšiť na kardinálneho démona,“ sľúbil mu vládca.
„Vaše temné veličenstvo je neobyčajne láskavé.“
„To znamená, že dostanete vlastný orb,“ povedal Arachnis.
„Presne tak, pôjde to Nihilis, že?“ pozrel vládca na svojho radcu.
„Bude to náročný proces, ale áno,“ odpovedal Nihilis. „Potrebujeme roztaviť rudu kovu univerzium. To je najťažší kov, aký existuje vo všetkých svetoch. Ale iba jadrá tohto prvku majú v sebe veľkú hmotnosť a energiu, aby sa z toho dala vyrobiť guľa nesmiernej sily, akou je orb. Potom musíme roztavené univerzium zmiešať s esenciou s abstraktnej moci, pridať špecifickú prísadu a začarovať príslušným zaklínadlom. Výroba potrvá tri mesiace.“
„Mňa by potešil orb mrazu alebo orb jedu,“ navrhol upír.
„Gróf Wampila, máte žalostne slabé vedomosti z mágiológie, nechce sa mi to vysvetľovať, ale nie je možné vytvoriť dva rovnaké orby. Vám by sme museli vytvoriť nejaký iný orb, napríklad orb krvi, ak nám zabezpečíte najviac krvi.“
„Vynasnažím sa vznešení páni,“ uklonil sa upír.
„Už sa teším, ako váš plán vyjde, ha – ha –ha!“ Škodoradostný smiech temného cisára zmiešaný so smiechom predstavených podsvetia sa rozliehal po celom čiernom hrade.
Samo sa náhle strhol zo spánku a buchol sa po čele. Ako sa mu môžu také nezmysly snívať? Asi nie je dobrý nápad pred spaním pozerať horory a na to piť víno. Zaľahol znova do postele rozmýšľajúc, čo ich na ďalší večer bude čakať v Hoteli u krvavého steaku.

 Napínavý príbeh
Komentuj
Napíš svoj komentár