Keď sa cítim osamelo a mám strach, predstavujem si pole. Také, kam môžem uniknúť a skryť sa. Také, že keď kráčam skrz neho, má klasy dočahujúce do výšky mojich kolien, ktoré ma šteklia na lýtkach. Je leto a ja mám kraťasy a nebojím sa pŕhľavy.

Je horúce a veľmi suché leto. Obloha je čistá ako líčko vysmiateho dvanásťročného dievčatka. Nezvrásnené starosťami. Nepretyté vejármi strachu. Žiadne vrásky života a starecké škvrny po opileckých zájazdoch. Možno iba malé fliačky pieh a znamienok ako dôkaz, že požilo veľa na slnku. A okrúhly cíp nesúci váhu bucľatej tváre ako dôkaz, že je šťastná.

Obiľovina. Láme sa mi pod nohami a suchá tunika obilia chrupčí a praská. Je hnedasté so škoricovým odtieňom na slnku. A pri západe sa trbliece ako roztopený karamel. Vonia po lienkach a nie sú tam hady. A keď po ňom prejdem rukou, cítim na každom jednom klásku jeden malý rodiaci sa život zrniečka. A cítim sa, že všetko je tak, ako má byť a cítim, že som na tomto mieste v poriadku..

Nie sú to klasy obilia, pšenice a iných lipníc. Sú to klasy mojich stratených... čo? Nádejí? Dní? Ani neviem.

Len viem, že tam neprebýva nič zlé. Žiadne hady s jedovatými tesákmi, žiadne hnusné beštie, ktoré hryzú, driapu a útočia. Žiadna pŕhľava, ktorá zoviera srdce v kŕči a vyhadzuje boľáky.

A to pole bývalo krásne miesto. A raz som ťa tam zaviedla. A boli sme najlepší kamaráti. A držali sme sa za ruky, smiali sa a nadávali si navzájom do hlúpych idiotov a hovorili sme to s takým roztopašom. Verila som Sivému a on veril Čiernej.
A tvrdil si mi, že som ti znovuvrátila život. Že som ťa prebudila. A že to tak bude do smrti a že si budeme pomáhať. Že sme tu pre seba navzájom. A že nás nič nerozdelí.
A že si mi dlžen zázrakov.

A potom Čierne nahradila Hnedá. Hnedú som tiež zdržala za ruky. Tiež mi hovorila, že sme kamarátky. Naháňali sme sa po uliciach starého mesta, skrz betónové dlažby a hrbolaté chodníky. Tiež roztopašne, kričali sme cez ozveny. A mala si nezabudnuteľnú modrú tašku a v nej sušienky. Ovsené a poliate čokoládou. Objímala si ma. A hovorila, že som ti znovuvrátila život. A že sme tu pre seba navzájom.
Ale keď som sa pýtala, či nás rozdelí, len sa ti zablýskalo v hnedých očiach a švihla si dlhými vlasmi ako bičom a utekala so smiechom ďalej. Priamo do náruče Sivého.

A potom Čierne opustil i Sivý i Hnedá. Spoločne. A Čierne kričalo a prosilo. A oni ho len objali a povedali, že má ísť preč. Že to musí zvládnuť samo. A oznámili, že už nie je čierne, ale zbytočné. A že ju nechcú.

A čierne ostalo.

Ostalo.

Samé. A ešte čiernejšie.

A magnetické polia len ticho bzučali. A ona si sadla, uprostred poľa, vložila tvár do kolien a trpko sa rozplakala. A stalo sa jej osobným symbolom straty. Straty ľudí.

A potom sa paralelne táto situácia opakovala. Niekoľkokrát. A cítila sa prekliata, že sa bude len prebíjať a strácať. Klasy hustly a hustly až bola v nich uväznená.

Chvíľu prijala do svojho sveta Gaštanovú a tá časom odklusala s adekvátnym fľusancom na jej hlavu preč. Zbytočná, zbytočná. Ach, prečo si? Čo som ti spravila? I keď si bola zlá a podľa všetkých šepotajúcich názorov okolo si ma len prosto využívala. Ale vniesla si do života chuť kávy a horkého drievka. A keď odznel dupot kopýt, utíchlo ako ešte nikdy predtým.

Nechcem hady. Ani pŕhľavu. Ale chcem tam ľudí. Takých ako kedysi. A tých, čo kedysi. A ak nie tých, chcem tam Bieleho. Moje pojebané jing, ktoré usmerní moje jang.

Ale Biely... neexistuje. Nie tak celkom. Vlastne existuje, ale nechcem ho zhmotniť. Vyhovuje mi len takto - v mojich očiach a na blúzke ušného bubienku a v bruškách prstov. Bytie mojej pamäti a vôle.

Nechcem aby sa jedného teplého dňa zreálnil. Nechcem ďaľšie straty. Biely chce ísť bližšie, ale ja mám strach. Nie z neho. Z ľudí obecne strach nemám, miľúbim ich. Ľudia sú super a zahrejú ako kamilkový čaj, i keď po čase sa cítite ako vyžmýkané sitko.

Prepáč. Ale na moje pole už nikto nepôjde. Priveľa ľudí po ňom dupalo. Nebude už viac.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
stonely03  27. 4. 2014 11:13
Fakt krásne napísané.
Napíš svoj komentár