Autobus zastavil.

Eero zhasol cigaretu a vošiel , opäť bol hlboko zamyslený , Pilvi si ani nevšimol , vošiel dnu bez toho , aby ju pustil prvú .
" Ahoj Eero . " pozdravil sa vodič autobusu , pozná jeho mamu už od škôlky , Eero je pre neho ako syn .
" Dobré ráno , ujo . " zamrmral Eero , a pohľadom už hľadal miesto na sedenie .
" Pilvi , ahoj , ako sa máš ? " spýtal sa vodič autobusu so zamysleným pohľadom , všimol si to , ako sa Pilvi neštasne pozerala na Eera ako hľadá miesto na sedenie .
" Ale dobre ujo , a Vy ? " spýtala sa s úsmevom na tvári .
" Pilvi , dievča zlaté , ja sa mám úžasne , narodil sa mi včera syn , Mainio , je úžasný , preto má aj také meno. " s nadšením rozpráva.
" Ale vidím , že niečo sa deje s Eerom , trápi sa však ? " spytuje sa .
Pilvi sa zatiaľ , ako vodič autobusu rozprával o synovi , pozerala na Eera ako si sadol a pozerá z okna a vyzerá byť zamslený .
" Áno , neviem čo sa s ním deje , trápi sa a preto sa trápim aj ja , neviem čo mu je , ako mu pomôcť , som proste bezbranná teraz , ideme s ním dnes na čaj , teda ak mu to vyjde , tam mi všetko vysvetlí , a ja mu skúsim pomôcť , ja sa na to , ako sa trápi už nemôžem pozerať , je mi ho strašne ľúto . " poznamenala Pilvi .
" Pýtal som sa jeho mami na to , ale sama nevie , vraj si nič nevšimla , ale aj ona je moc zaneprázdnená , nemá na neho čas , aspoň to tak na vonok vyzerá. " povedal .

" Ja mu teda skúsim pomôcť , zatiaľ sa majte , nebudem zdržovať , budeme potom meškať . " pousmiala sa a šla si sadnúť k zamyslenému Eerovi . Prišla k sedadlu , ale nesadla si hneď , pozerala na neho chvíľu , vôbec nevnímal , ako keby tam ani nebol , len mal otvorené oči a nepríčetný pohľad do okna , Pilvi si prisadla .
" Tak , čo tá matika , máš ju hotovú ? " začala Pilvi .
Eero odpovedal až po chvíľke .
" Nie , nemám , neviem to moc urobiť , Nyyrikki mi pomôcť nechce , vraj nemá čas a matka tomu nerozumie , vraj . " poznamenal .
" Tak kľudne môžme spolu , ak chceš , sama to neviem ale spoločne to snáď zvládneme . " pousmiala sa na neho .
Eero sa jej zadíval do očí , chvíľu sa pozeral , premýšľal , nevedno o čom , preskakovali mu myšlienky , pocity za posledné dni .
" Eero , haló , si tu ? " zakývala mu dlaňou pred očami .
" Áno , ja len , neviem čo mi je , čo si sa to pýtala ? " pretieral si oči .
" Či neurobíme tú matiku spolu keď to ani jeden z nás samostatne spraviť nevieme . " spýtala sa znova .
" Jáj , jasné , prepáč nevnímal som ... jasné , môžme , ale kedy , dnes by sme mohli ísť na ten čaj ako si vravela , som si to rozmyslel už teraz , tak napríklad cez víkend by sme mohli . " konečne sa mu objavil na tvári úsmev .
" No vidíš , jasné že pôjdeme tam sa mi vyspovedáš , ak teda chceš , a tú matiku , jasné , cez víkend môžme , ale fakt som z toho dutá ako poleno . " začala sa smiať .
Eero sa zaćal smiať tiež . " Však niesi vôbec dutá , len nám to moc nejde , spolu to skúsime nejak doklepnúť , snáď nám to profka uzná . " rozosmial sa nahlas .
Pilvi ešte so slzami v očiach kývla hlavou , povedala " Dobre tak teda , po škole čaj a vez víkend matika . " doutieravala si slzy .
" Teším sa . " povedal Eero a tiež si utieral slzy .
Autobus odbočil na ulicu kde bola škola , zastal , otvorili sa dvere a vyšli von , Eero už dokonca pustil Pilvi prvú , ako sa na gentlemana patrí .
Šli spolu k šatniam , prezuli sa a šli do bufetu si kúpiť chipsy na nudnú hodinu .
" Tak ktoré si prosíš Pilvi ? " spýtal sa Eero . " Tie žlté , zdá sa mi že sú to obyčajné slané " odpovedala . " Nemusíš mi ale kupovať , však sám tie peniaze potrebuješ , predsa šetríš na koncert Tarji nie ? "
" To áno , ale kamarátke chipsy ešte kúpiť môžem , to ma nezabije . " poznamenal .
" Jedny slané a jedny paprikové chipsy poprosím . " a dal peniaze predavačke . " To je dobré . " s úsmevom povedal , a šli na hodinu , vedľa seba , v dobrej nálade , Eero bol šťastný .

Hodina začala ....

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár