Táto recenzia vzniká náhodou. Ako moje objavenie tohto príbehu. Na YouTube som blúdil cez filmové uputávky a mám vo zvyku kliknúť skoro na všetko, nikdy neviete, čo sa vám bude páčiť a tak som klikol na Love, Simon alebo teda Ja, Simon. A síce vôbec nevyhľadávam LGBT+ príbehy, tento ma zaujal. 

Nevyhľadávam také príbehy, lebo vo väčšine prípadov som zistil, že sú smutné, depresívne a majú zvláštny spád a dej. S čím sa veľmi neviem stotožniť. Hoci som bisexuál, tak sa príbehom zameraným na LGBT vyhýbam. Doteraz úspešne. 

Ale pri Love, Simon som si povedal, že možno bude stáť za to, prečítať si knihu. Ako inak, slovenský preklad je naplánovaný až niekedy teraz - v máji. Český som nechcel a napokon som sa uspokojil z verziou za pár € z Kníh Google na tablete. Simon vs. homo sapiens agenda je zaujímavý názov. Po prvých pár stranách som si uvedomil, že Simon nie je uzatvorený do seba. Má svojich kamarátov, rodinu a nie je to taká tá postava, ktorá so všetkým nesúhlasí. (Pozerám sa na teba Holden). 

Je kamarátsky, má svoje názory, miluje hudbu a Oreo. A myslím, že to mi zahralo na notu, že niektoré veci s ním mám spoločné - mám kamarátov (dosť) a mám sladký zúbok. A niektoré veci mi prišli, ako vytrhnuté z môjho života - hlavne na strednej škole. 

Najskôr to je tým, že autorka je psychologička pre mládež a najskôr rozumie násť ročným ľuďom. 

Celá pointa je v tom, že Simon si píše maily s osobou, ktorá je známa, ako Blue. Je to anonymná prezývka a vďaka týmto mailom sa spolu títo dvaja chalani spolu zblížia. Obidvaja svoju sexuálnu orientáciu taja pred svetom - príde im strašidelné povedať svetu, ako to majú. 

SPOILERS a veci, ktoré sa mi páčili: 

Blue sa zdôverí vo svojich mailoch, že sa chystá urobiť Coming Out svojim rodičom a Simon ho v tom podporuje. A keď sedí s svojou kamarátkou Abby v aute, povie jej o svojej sexuálnej orientácií. Musím sa priznať, že ma to mierne dojalo, pretože Simon to vyslovene urobil pre Blue-a a chcel, aby sa Blue aspoň na chvíľu cítil pri ňom. Síce takto to nefunguje, ale myšlienku to malo peknú. Mierne ma to prekvapilo, ale nič nečakané to nebolo. 

Myslím si, že v knihe sa nič prekvapivé nedeje, jednoducho je to jednoduchý príbeh chalan, ktorý hľadá cestu, ako oznámiť svetu, že je gay. A je to veľmi ľahký príbeh, na čítanie, veselý a usmevný. Síce niektoré veci by som mu vytkol, ale prižmúrim oči, alebo? Zatvorím ich, pretože sú to veci, ktoré iritujú len mňa a nikoho iného ako som zistil. 

A jedna prekvapivá scéna tam asi je: Keď sa Katniss oblizuje s Yodom a Dementor sa na nich pozerá, to som vážne nečakal. 

S láskou, 

Jacques. 

 Recenzia
Komentuj
 fotka
drazoal  9. 5. 2018 13:27
od spoilers som nečítal, lebo raz si to musím fakt dať
Napíš svoj komentár