Na začiatku príbehu vidíme stretnutie Daphné s Leukippom.
Nastáva vzájomné ohodnotenie v rámci pohlavného výberu, obe kalkulačky spustili v hlave súvahy.

Na prvý pohľad sa dá zistiť veľa vecí, hlavne kvalita genofondu. Leukippos má pružnú chôdzu, je pekný muž - známky zdravia a sily. Aj Daphné je pre Leukippa atraktívna, to značí, že zrejme má všetky vizuálne prvky, na ktoré majú samci nášho druhu spoľahlivé indikátory: napríklad pomer pása a bokov 0,7, veľkosť poprsia, zdravá pleť, dlhé nohy značia dobré parametre pre materstvo, kým veľké oči, detská tvár, červené pery, a iné infantilné znaky označujú vek, ktorý je rozhodujúcim kritériom zdravia u všetkých cicavcov.

V tejto fáze nášho príbehu sa idú kalkulačky zblázniť od prirátavania plusov.

Podmanivý úsmev Leukippa je vlastne prvý signál záujmu o Daphné.
S najväčšou pravdepodobnosťou je sprevádzaný hlbokým pohľadom, ktorý presahuje bežnú dĺžku pohľadu do očí. Takýto pohľad je komunikačný signál, ktorý v závislosti od kontextu u primátov značí konkrétnu formu prejaveného záujmu, v našom prípade sexuálneho. Zároveň signalizuje vedomie vlastného postavenia v tlupe - teda to, čomu hovoríme sebavedomie. Sebavedomý Leukippos je zrejme geneticky dobre vybavený, ak sa umiestnil v tlupe vysoko, čo naznačuje aj prípadné vysoké MPI. Tento pocit je určite umocnený faktom, že Leukippos je partnerom v rokovaní so šéfom Daphné, teda s opicou vyššie postavenou v tlupe, ako je ona sama.

Nečudo, že Daphné chvíľu držal v moci pocit očarenia, ani nevedela prečo.

Potom nasleduje pozvanie na večeru. V danom kontexte je to sebavedomý krok, ktorý potvrdzuje dobrý genofond aj inak, naznačuje totiž ochotu riskovať. Ochota znášať riziko je známkou dobrého genofondu a Daphné všetkých kultúr majú schopnosť to oceniť, aspoň tak to preukázali viaceré výskumy. Nie náhodou sa mladí Leukippovia tak radi predvádzajú v rôznych riskantných situáciách pred mladými Daphné. Drzé správanie pred autoritami, riskantné provokovanie divých zvierat, riskantná jazda na autách, či iné formy „predvádzania sa“ sú geneticky motivované pre účel prezentovania kvality genofondu. V našom kultúrnom kontexte je pozvanie na večeru hneď v prvý moment riskantným krokom, a v našom príbehu zafungoval.

Kalkulačka Daphné prirátala ďalšie významné plus.

Lenže u Leukippa je to naopak. Ochota ísť iba s nepatrným zaváhaním na prvé rande naznačuje, že Daphné môže byť skôr radodajka, ako madona, čím sa váhy v Leukippovej kalkulačke prihnú viac na stranu ochoty investovať iba spermie.

Samotná večera je ukážka prezentovania schopnosti investovať vysoké MPI.
Kytica, potrava, sústredený záujem (galantnosť) - to všetko sú signály, ktoré sľubujú vysoké MPI. Hoci o klamacích stratégiách v pohlavnom výbere bude reč v inej časti cyklu, tu treba uviesť, že celá táto iniciatíva Leukippa slúži na oklamanie partnerky, na získanie jej súhlasu k sexu. Nie je to vedomá snaha, v našom príbehu nepovažujeme Leukippa za rafinovaného lovca žien. Práve naopak - aby bol schopný oklamať, musí sám veriť tomu, čo robí. V tomto momente Leukippos cíti rastúce vzrušenie, ktorému hovoríme zaľúbenie.

V danej chvíli niet ničoho, čo by pre Daphné nespravil.

Prichádza kľúčový moment. Daphné sa musí rozhodnúť, či poskytne sex, alebo nie. Jej kalkulačka rozhodne, že áno.
Ako keby zrazu pocítila závan nechuti, lenže ten o chvíľu vystriedal pocit strachu z toho, že by sa už nikdy nemuseli vidieť. Táto pasáž ukazuje výber stratégie: gény, alebo aj MPI? Závan nechuti, teda génmi naprogramované zdráhanie sa poskytnúť sex. Táto taktika má signalizovať podľa výskumov, že Daphné je madona, teda, že nedá „len tak hocikomu“. Pre dvoriaceho sa Leukippa signál značí, že môže dôverovať Daphné, a tá mu nepodhodí kukučie vajce do hniezda. V dvorení nášho druhu je to pre Daphné typické nejednoznačné odmietanie zblíženia typickým prejavom. U oboch partnerov zvyšuje sexuálnu túžbu a je dobrou cestou k hlbokému vzťahu.

Daphné však urobí chybu. Jej kalkulačka naznačuje vysoké MPI, čo pociťuje ako silný stav zaľúbenia a túžby po sexe, lenže jej predchádzajúce skúsenosti ju prinútia vybrať si stratégiu radodajky. Prečo? Domnievam sa, že na toto rozhodnutie vplýva niekoľko civilizačných faktorov. Jedným je antikoncepcia, ktorá zvádza k pocitu, že možno mať sex bez rizika, čo sa pravdepodobne odráža v pocite, že je malá šanca získať MPI. Daphné si totiž vyberajú stratégie pobehlice alebo madony podľa okolností. Ak je málo samcov k dispozícii, tak je výhodnejšia stratégia pobehlice. V našom promiskuitnom prostredí s nízkym rizikom neželaného tehotenstva má samica, ktorá sa zdráha poskytnúť sex menšie šance uspieť v konkurencii s radodajnými samicami. Aj Dapné jej kalkulačka zvážila pre a proti a zvolila pocit neistoty, ktorý je racionalizovaný obavou, že by už nikdy takého sympatického muža nemusela stretnúť.

Z pohľadu Leukippa sa dosahuje vrchol večera. Jeho kalkulačka bola úspešná. Investoval do Daphné svoje gény, o čom pravda my vedome pochybujeme (antikoncepcia), ale gény nie, tie o nejakej antikoncepcii ani nechyrujú a správajú sa tak, ako sú za tisíce generácií vyformované.

Po kopulácii, kedy sú obidva organizmy odmenené za zložité úsilie dávkou hormónov šťastia, prichádza ráno a vytriezvenie. Daphné síce skúša získať MPI od Leukippa, ale ten je nastavený na taktiku radodajky a naďalej sa pokúša už len získať sex za pokiaľ možno najnižšie náklady. Pocit sklamania Daphné pri pohľade na svadbu Leukippa so samicou, ktorá je z pohľadu genofondu na tom horšie ako ona, je motivačným zhodnotením situácie, teda uložením „trestu“ organizmu za zlé rozhodnutie. Toto sa ukladá ako skúsenosť pre budúce rozhodovania, kde sa kalkulačka v hlave Daphné nastaví na iné hodnoty. Aj keď z príbehu vyplýva, že Daphné asi trvá troška dlhšie, kým jej kognitívny aparát dospeje k výhodnejším rozhodnutiam.

V ďalšej časti cyklu by sme mohli poukázať na niektoré aspekty vzťahu medzi mužom a ženou, ktorý sa zvykne často v odbornej literatúre nazývať aj bojom pohlaví.

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
black_soul  16. 10. 2008 14:21
tak toto sa mi pacilo uplne ze najviac
 fotka
harlequin  16. 10. 2008 16:40
@1 dakujem
 fotka
jeseter  16. 10. 2008 21:02
toto je geniálne...počuj nevidel si ty film "sexuálne praktiky pozemšťanov" ?
 fotka
wolwos  17. 10. 2008 11:20
^^ Super pribeh. Velmi prijemne citanie...

Tesim sa na dalsi diel ^^
 fotka
lvanka  29. 12. 2008 10:37
proste mu neodolala
Napíš svoj komentár