Láska musí byť obojstranná.
Teda aj Leukippos musí byť ochotný dať do potomstva viac, ako iba spermie.
Jeho pozícia je však predsa len v niečom iná.

Na jednej strane skutočne môže svoj reprodukčný úspech zaistiť, ak má vzťah ku svojim potomkom a podelí sa s nimi o svoje zdroje. Na strane druhej však mu nič nebráni investovať pokiaľ možno najviac spermií aj inde, pravda bez MPI. Ak z takto vzniknutých potomkov väčšina neprežije, predsa len časť má nenulovú šancu prežitia. Z pohľadu Leukippa preto v prvom rade prevláda stratégia pohlavného výberu pokiaľ možno najlepšieho genofondu Daphné. Leukippovia preto skúšajú v prvom rade čisto sex s pokiaľ možno najviac najkrajšími Daphné.

Na strane druhej, ak nájde partnerku pre spoločný projekt výchovy potomstva, je v záujme génov Leukippa, aby MPI boli investované do vlastných, nie do cudzích génov. Preto si pri pohlavnom výbere musí byť istý, že partnerka chce párenie iba s ním. Jej FPI sú od prírody isté, takže základná motivácia pre Leukippa nie je snaha získať od partnerky vysoké FPI, ale istotu, že jeho gény budú investované do jeho potomstva, nie do cudzieho.

Preto jeho kalkulačka pohlavného výberu je orientovaná týmto smerom.
Ak je Daphné príliš povoľná, klesá ochota investovať MPI a stúpa snaha investovať iba spermie.
Daphné je príliš prelietavá a nezaručuje, že prípadné spoločné mláďatá sú Leukippove.

Ostatné roky sa roztrhlo vrece s výskumami v tejto oblasti.
Všetky ukazujú, že Leukippovia sa pri pohlavnom výbere neorientujú až tak na vzhľad partnerky (na rozdiel od vžitej predstavy), ale na vlastnosti, ktoré naznačujú orientáciu partnerky smerom k nim, ako neha, oddanosť, prítulnosť a pod.

Tiež sa preukázala skutočnosť, že prakticky vo všetkých kultúrach na svete Leukippovia delia ženy na dve skupiny:

· na rýchlo dostupné pre sex, ktoré sú menej vážené, vhodné iba „na to“, v ďalšom texte ich budeme nazývať radodajky a
· na Daphné, ktoré sú cnostné, váženejšie, uctievanejšie, hodné hlbokých citov, ktoré budeme v ďalšom texte nazývať
madony.

Aj keď Leukippovia majú tendenciu vidieť rýchly úspech u Daphné ako výsledok svojej šikovnosti, ukazuje sa, že je to asi práve naopak: Daphné si volia podľa okolností jednu z oboch stratégií výberu. Ale o tom bude reč v niektorej z ďalších častí tohto cyklu pod názvom Boj pohlaví.

Tu iba pripomenieme, že pri pohlavnom výbere musí Leukippova pocitová kalkulačka počas počiatočných fáz dvorenia rozhodnúť, či si vytvorí hlboký vzťah k Daphné, alebo si s ňou iba „užije“.

Z toho, čo sme uviedli, môžeme skúsiť vysvetliť, čo sa asi stalo v príbehu sestry Daphné.

 Skutočný príbeh
Komentuj
Napíš svoj komentár