10.3.2012

Vstavam sam od seba daco po siedmej...o osmej vyliezam z postele, a idem na to....toasty s maslom a cucoriedkovym dzemom a mliekom + káva,krasne to ranajky na terase. A na toto sa budem tesit kazdu noc ze ked rano vstanem dam si fajnove ranajky,az kym sa z nich neprejem a vymyslim nieco nove. A nic nemusim robit,isiel som na net a kupil si letenky spat do KL na 24.4. . Grace(domaca) sa ma spytala ci budem obedovat,ja reku hej,tak po chvili sa uz niesli vone z kuchyne a ja som len dufal ze to nebude nic stiplave alebo nejedle.

A ani nebolo. Nedovarene hovadzie,ryza,omeleta,a dake listy k tomu,a bolo to fajnove. Dakujem Po chvilke som isiel na plaz,skusit vodu,aj ked je v nej kopa morskej havede,no... ako som vosiel do vody pozeram ze je daka hnedocervenozelena. Mocne daleko od stredozemneho/egejskeho mora. Po chvilke vahania som sa namocil,kedze sa v nej kupu vsetci,ale nezaplaval som si radsej,a neviem ci sa tu budem kupat. Asi si najdem nejaku alternativu/inu plaz/etc. A teraz sedim v obyvacke s pritulnou macickou a vonku prsi/prsalo a cely den budem robit velke nic

Je 19:30 a vratil som sa z obchodu. Nakupil som a pri pokladni som zistil ze som si nevzal penazenku. Parada! Tak zajtra si to zopakujeme no. Po ceste naspat som videl velky napis na ponuku prace ako pomocny kuchar,no nedalo mi nespytat sa Za mesiac v prepocte 200eur. Hah. A tak nicnerobim a zachvilu asi pojdem do sprchy.


11.3.2012

Rano som si privstal,kedze som mal v plane pozriet sa do lesa za mestom a na trhy. A tak som sa hned rano vydal smerom mesto,asi hodina pesi. Povodne som sa chcel zastavit pri chatrciach nad vodou kde je nekonecny bordel a vyzera to odporne,ale akoze ti ludia tam fakt nemali priatelske pohlady tak som to zas obisiel akoby nic,snad nabuduce

V podstate asi vsade tecu odtoky do mora cez plaz a tak,a pri tych chatrciach to tecie hlavny prudom ako mala rieka pri kraji mesta a usti to do mora. Tak ta riecka su sracky,bordel,pet flase,botrdel okolo,smradlave blato so srackami z odtoku a tak. A teraz si predstavte tych ludi z chatrci ako sa v tom zabaraju po prsia a hadzu okolo siete a lovia musle alebo nieco take. Sracky,smrad,mrte vela bordelu,a oni v tom. Dalej je to cele asi 30cm plytcina co vobec nie je vidno,no vzdy sa tam niekto zabara v srackach a nieco lovi. Nemam o tom ziadnu fotku kedze nevedia ani pismeno po anglicky a nebudem ich len tak fotit.

Prichadzam do centra a hladam schodiky smerom hore,no vysiel som zas niekam kde pre zmenu horske chatrce,tak nic no. Druhe schody uz vyzerali najdejnejsie aj s tabulkou "jungle trek to signall hill" , no mal som len sandale,reku to dam. Haha,ze jungle trek,par drevenych schodov smerom do lesa,a na konci mala vyhladovna z ktorej hovno vidno vdaka vysokym budovam. A tak som zistil ze za mestom nic zaujimave nie je,cize tym smerom to nabuduce mierit nebudem,no bolo asi len pol jedenastej,tak som sa potulal v nakupnom centre aby som sa nepiekol na slnku,no strasna nuda bola tak ale ze vsetko to stiham skor,pozrieme sa velmi ospevovane nedelne trhy na Gaya street.

Koralky koralky koralky koralky rybicky rybicky rybicky kraviny kraviny kraviny rastlinky koralky zelenina psikovia zajace macicky v klietkach pri 45°C obcas dake handry a najma STRASNE VELA ludi,ze sa tam niekedy len tak stalo a nedalo sa pohnut. O dvanastej na slnku. Reku toto nepotrebujem vobec nic tu neni,tak som si siel dat vacsiu porciu kurata s ryzou za 6,50RM a namieril to domov. Po ceste som nasiel este jedno nakupne centrum,80% obchodov predava mobily,ostatne inu elektroniku a oblecenie. Nasiel som celkom lacne potraviny tak som nakupil na varenie,a mam fajnovu Frankfurtsku

Neskor vecer som sa isiel pozriet na zapad slnka ktory som tesne zmeskal,no clovek by neveril ze na stvorprudovke moze bt zapcha kvoli tomu ze vsetci sa idu pozerat na zapad slnka. A potom vsetci smer park kde je tancujuca fontana. Tak som ju nevynechal ani ja,15minutove divadielko a idem naspat. Nicnerobenie a smer sprcha.

12.3.2012 - Skusam stopovat.

A tak vstavam pred siestou na to ze chalan v izbe nenormalne chrape...a nebol som kvoli tomu hore sam. Tak toto ne,ved to reze usi. Ked som sa isiel postavit tak moja bambusova postel tak zavrzgala ze sa zobudil aj ten kto este spal,a chrapanie prestalo. O hodinu mi zvoni budik,no nejak sa este necitim na vstavanie tak vstavam az o osmej. Ranajky,a smer hlavna cesta.

Pred deviatou vystrcam palec hore vedla cesty spravne naladeny,a behom minuty mi zastavuje tereniak s robotnikmi. Kam ides? Kam idete vy? Do Paparu. Tak aj ja idem do Paparu. Asi 25km mestecko za KK,VRAJ tam je daka plaz ci daco,pozreme sa tam. Sranda s nimi. Tak som vystupil niekde v meste pri tabuli s nazvom plaze,no je to asi 5km, o nejake dve minuty mi zastavuje starsi chlapik ktory ma tam hodi. Plaz stoji nahovno,cize sa hned otacam,a zistujem fakt ze som na dlhej rovnej ceste bez kuska tiena smerom z plaze,cize ziadne auto odtial nepojde. A ani neslo. Az ked som sa dostal za par odbociek.... Aha,zastavuje auto,a ten isty chlapik aj s rodinou smerom naspat. Parada. Medzitym som si z mapky vydumal ze to namierim do Kuala Penyu,co je asi 80km,mapka tam oznacuje plaz a nosate opice Proboscis monkey. Po chvili stopovania mi zastavuju dvaja chalani,po dohadovani sa ze kam chcem ist,lebo ni byvaju tu,ale mozu ma hodit sa dostavame k tomu ze mam ist na bus,a medzitym pojdeme na drink k jeho mame,a potom ma hodi na stanicu,tak suhlasim. Medzitym mi do mapky pise svoje cislo,ze keby sa kdekolvek stratim alebo potrebujem pomoc,mam mu zavolat. No po chvili vydumame ze pojdem radsej vlakom,ktory ma ist onedlho,tak ideme hned na vlakovku. Nuz,tam mi ale oznamili,ze vlak dneska nejde,lebo proste nie.

(inak,malajzijcania nechapu,preco ludia stopuju. oni si vzdy myslia ze preto,lebo neviem cestu,alebo neviem ako inak ist. KAZDY kto mi zastavil mi odporucal taxik,bus,alebo vlak a trval na tom nech idem na stanicu. alebo si myslia ze zastavujem auta lebo sa chcem spytat na cestu/resp. kde je stanica,kedze stopovanie sa mi nepodrailo nikomu vysvetlit,ani to ze ja nechcem hodit nikam na stanicu ci na zastavku,ale chcem ist stopom aj nadalej,a ze preco to robim)

Tak sa vydavam opat na rovnaky flek,kde mi po chvilke zastavuje chalan v malickom aute,a vravim mu neviem kam idem len idem,a ze oni do Beaufortu co je asi 50km,tak idem aj ja. Po ceste mi vravi ze tie opice a park nie su v Kuala Penyu,ale kusok za Beaufortom,cize pojdem len tam. Ked odbocil opacnym smerom ako bolo vyznacene mesto,tak sa ho pytam kam ideme,a ze on ma hodi az priamo k tomu miestu,a nemam namietat lebo som v jeho krajine kde som hostom a onn mi rad pomoze. Super. 2x dakujem a smerujem na maly dreveny mostik smerom do lesa,a pri branke mi oznamuju ze opice mozno vidiet LEN z clnu po rieke,ktory ide az o tri hodiny,a stoji 70RM. HA-HA-HA. To isto. Tak reku prejdeme sa... V domneni ze ak pojdem po ceste k smerom moru tak tam bude plaz. Raz za 10minut islo aj auto. Len nie smerom ktorym som isiel ja.

Po hodnej chvile mi na opacnej strane zastavuju dvaja chalani,ci mi mozu pomoct. Od nich sa dozvedam ze tu ziadna plaz nie je,tak rozmyslam co a kam,a kedze by som mieril naspat tak ma vzali. Tito dokonca trvali na tom ze tu niekde musim prespat,lebo to nestiham a spat do KK uz vobec nie(haha,pred siestou som bol uz tu). Tak sme odbocili niekam do lesa pri rieke,fakt len dake chatrce a clny,no opat len lodka do lesa za 35RM ktora ide o niekolko hodin,cize...tvarim sa ze okej aby bolo vsetci spoko,no vravim ze sa tu prejdem a prechadzam okolo a idem si svojou cestou. Cestou necestou kde raz za cas islo nejake auto mi zastavili dvaja postarsi pani,ktori ani slovko po anglicky nevedeli,cize som len povedal nazov mesta,dostal kladne prikyvnutie nasadol som. Toto bola ticha cesta. No som v centre mesta Beaufort,kde je zas velke hovno ako v kazdom meste,a na trhu robim svoj jediny vydavok za dnesok - jablko za 1RM. A nasmerujeme tabule ktore ma vedu na cestu spat do Kota Kinabalu.

Po ceste kde sa fakt nedalo stopovat kedze vsetci isli rychlo a nebolo kde zastavit prichadzaju cierne mracna a silny vietor,no naladu mi to nekazi. Uz rano bolo zamracene,no neprsalo,ale toto su fakt zas cierne mraky a kde tu aj zahrmelo. Po par km som pri hlavnej ceste do KK co je podla tabule 97km. Vidim pred sebou dlhu rovnu cestu na ktorej su este kusok nejake servisy a bazare,cize potencionalny ukryt pred burkou,tak idem kym vidim daky pristresok. No nejak sa nikomu nechce zastavit,len trubia a mavaju,ako na stetku. A zacina poprchat. A som na konci casti s budovami,a vidim uz len cestu medzi plamovymi plantazmi,stojim pri poslednej akoze zastavke,2x2m strecha,zacina silno prsat a fuka vetrisko,schylujem sa pod strechu...

Po polhodine nastastie uz tak neprsi,a zastavuje mi dodavka plna kyblov farieb. Ukladam sa niekam medzi kyble do polosedu,po ceste prestava prsat. Akonahle vystupim a dostanem sa k ceste,prsi. A nemam sa kam schovat. A moknem. A tri decka sa na mne smeju,ze ako kokot stojim pri ceste v dazdi s vystrcenou rukou. Pridu mi poradit preco nejdem autobusom samozrejme...v rovnakom case mi mava chlapik z dodavky v druhom smere,tak pribieham k nemu a pytam sa kam ide,a on mi vesely zo sucha v aute oznamuje ze ma tam hodi za 30RM. Ha,ha,ha. Po chvilke dohadovania sa mi z parkoviska mava asi 50r moslimka z auta(ani raz mi nezastavila zena,nie to este bojazliva moslimka sama v aute O.o),pribieham. Ides do keke(KK-Kota Kinabalu)? Ano. Pod nastup.

Prekvapuje ma. Skoro celu cestu sa bavime snad o vsetkom. Zda sa mi ze ako tak pochopila preco ludia stopuju. Zaroven mi vravi ze je to prvykrat co niekoho vzala do auta,a hned cudzinca. Niektori ludia maju strach z cudzincov ze ich chcu prepadnut alebo ublizit. Napriek tomu bolo to stopovanie lahke. Po asi hodine a pol sme v meste,a chce vidiet kde byvam,tak ma berie az k domu. Niekolkokrat dakujem utekam do domu. Frankfurtska ma caka v chladnicke,na toto som sa tesil.

Na skusku odstopovane. Kedze vcera som si precital ze Sabah/Borneo je raj pre stoparov. Len keby tu kazde poobedie neprsi. Zajtra/pozajtra sa vyberiem do Rafflesia center,skusit uvidiet najvacsi kvet sveta.

 Blog
Komentuj
 fotka
majo  12. 3. 2012 12:40
hell yea, toto je take dobre citanie ^^ skus zaznacit na gugl mapach kam a kudy, pre lepsiu orientaciu ak sa da
 fotka
anjeliceq  12. 3. 2012 15:32
hmmmm
 fotka
kokosovyorech  12. 3. 2012 15:33
@1 no to by som aj ja chcela vedieť
 fotka
daydreamaway  12. 3. 2012 17:14
kazdy den co sa prihlasim, hned pozeram ci si nenapisal novy blog! uplne genialne!
 fotka
pretozenemozem  12. 3. 2012 19:17
@4 u mňa rovnako vždy pozerám, či nie je niečo nové
 fotka
sadistrom  15. 3. 2012 07:59
hmmm raflezia
Napíš svoj komentár