Keď som bola malá, chodievala som na prázdniny k starým rodičom. Každého hneď asi odradí toto až nechutne opočúvané klišé, ale aj ja som to raz túžila niekde napísať Celkom som sa už aj poznala s deťmi z okolitých domov, a tak sme sa niekedy spolu hrávali vonku na dvore. Raz ma dve kamarátky zavolali na jednu hru. Každá z nás mala byť jedna víla. Mne povedali, že budem víla stromov. Ony boli kvetová víla a víla trávy. Po chvíli som im ale začala závidieť. Mohla som byť len na hline pod stromami, zatiaľ čo ony si pobehovali po lúke a zabávali sa.

Po čase som ich prehovorila, že ma to tam vôbec nebaví a že sa chcem s nimi vymeniť, a tak sa zo mňa stala víla trávy. Chvíľu som sa tešila, no potom som sa začala nudiť. Stromová víla lozila po stromoch, liečila ich o oni ju za to ochraňovali svojou silou a majestátnosťou. Kvetová víla, ktorá sa mohla pohybovať len tam, kde boli kvety zas behala od kvietku ku kvietku, ovoniavala ich a dávala im krásne mená. Zatiaľ čo ja som trčala na obyčajnej tráve a mohla som ísť takmer kdekoľvek, keďže tej hlúpej trávy bolo všade veľa. A to už nebola zábava. Po chvíli som teda poprosila vílu kvetov, že si to s ňou chcem vymeniť. Dievčatá sa na mňa ale nahnevali. Povedali, že už nemôžem byť víla vôbec a odvtedy sa hrali samé.

Málo spomienok z detstva mi tak utkvelo v pamäti, ako táto príhoda. Možno práve preto, že v sebe skrýva tak krásne ponaučenie. Trebárs je to v ľudskej povahe, že vždy chceme mať to, čo nemôžeme. Nikdy ale netreba zabúdať na skutočnosť, že to najväčšie šťastie je všade navôkol nás. Ono sa neskrýva. Netreba ho hľadať v podzemných skrýšach ani v hlbokých jaskyniach. Niekedy stačí len otvoriť oči...

 Blog
Komentuj
 fotka
d170  11. 4. 2010 20:56
Tak je to pravda, človek chce vždy to, čo nemá a čo má si neváži.

Ale zase tá nespokojnosť je na niečo dobrá, keby ju ľudia nemali, o nič by sa nesnažili, po ničom by netúžili, nemal by život zmysel.

Ale v podstate súhlasím s tebou, treba si vážiť to, čo človek má a ani prílišná nespokojnosť nie je dobrá.
 fotka
godot  11. 4. 2010 21:08
Screenshot
 fotka
kosh  12. 4. 2010 17:33
Pekny pribeh

Nabuduce ho nekaz niecim podobnym ako posledny odstavec
 fotka
loveistheanswer  17. 3. 2020 21:45
aspoň nejaké spomienky máš
 fotka
tequila  25. 10. 2020 18:46
to si pekne napisala...
Napíš svoj komentár